Tuija Kalpala - Näkökulmia Amerikasta Oppeja ja näkökulmia Amerikasta

Yhdysvalloissa yli yksi kouluampumista viikossa

 • Photo by Samantha Sophia on Unsplash
  Photo by Samantha Sophia on Unsplash
 • Photo by Heather Mount on Unsplash
  Photo by Heather Mount on Unsplash

Indianan Noblesvillen kouluampuminen viime perjantaina oli viimeisin luokkaansa. Vain viikkoa aikaisemmin Texasin Santa Fen koulussa pamahteli, mikä oli muuten Yhdysvaltojen neljänneksi raain koulusurma. Kun tieto Santa Fen tapahtumista 18.5. aamulla klo 8:30 kantautui Houstonissa sijaitsevaan konttoriimme, noin 30km päässä Santa Fen lukiosta, päivittelimme amerikalaisen kollegani kanssa tapahtumaa. Mietimme yhteistuumin, että tämä taisi olla kolmas kouluampumiskohtaus tänä vuonna. ”Joo, kyllä tämän täytyy olla kolmas. Tais olla Florida ja New Mexico ennen tätä”, päivittelimme yhdessä. Kun en täysin muistanut missä järjestyksessä nämä menivätkään, nopeasti turvauduin kännykkääni ja googlasin todellisen luvun. Meinasi aamun vihreätee mennä väärään kurkkuun kun yhden nettisivun mukaan niitä olisi ollut jo yli 40 tänä vuonna - siis yksistään Yhdysvalloissa! Tämä tarkoittaa yli yhtä kouluampumista viikossa. Miten tämä on mahdollista? Miksi emme ole kuulleet näistä aikaisemmin? Miksi vain murto-osa on päätynyt kansallisiin uutisiin? Onko nämä jo arkipäivää?

 

Texasin varakuvernööri Dan Patrick antoi Texasin kouluampumisen jälkeen julkilausuman ja sanoi, että ongelma on koulujen ulko-ovien lukumäärässä. Ei siis suinkaan aseissa tai mielenterveysongelmissa - vaan siis koulun ulko-ovien lukumäärässä! Hänen mukaansa niitä pitäisi vähentää, jotta ovella voisi olla vartijat aina paikalla. Tällä hetkellä vartijat kiertävät ovelta toiselle. Paikallismediassa tätä pidettiin naurettavana ajatuksena, koska lukiossa (high school) täällä useita tuhansia oppilaita. Jos kaikki nämä yli tuhat oppilasta käyttäisivät aamulla samoja ovia, kouluihin olisi aamuruuhka. Tosin onhan tämä sama saatu onnistumaan lentokentillä missä liikkuu helposti useita kymmeniä tai saoja tuhansia ihmisiä päivässä ilman sen suurempia ongelmia. Kysehän on siitä miten tämä sisäänmeno käytännössä järjestetään. Metallinpaljastimien läpi kävelemiseen ei kovin kauaa mene verrattuna yksittäisten laukkujen tarkistamiseen tai läpivalaisemiseen.

 

Presidentti Trumpin ratkaisu kyseiseen ongelmaan on se, että annetaan opettajille aseet. Sen sijaan, että rajoitettaisiin aseita kouluissa, niin Trump haluaisi niitä lisätä. Millä Yhdysvaltojen hallinto ajatteli varmistaa sen ettei yksittäinen opettaja sekoa kesken koulupäivän? Ennemmin pitäisi estää aseiden tuonti kouluihin. Yksittäinen kieltokyltti koulun oven edessä ei paljon ehkäise kuten olemme jo nähneet. Yli 40 kouluampumista jo pelkästää tänä vuonna Yhdysvalloista on liikaa.

 

Kuinka paljon kouluampumisia oikein on ja miksi? Eri Amerikkalaisten lähteiden mukaan kouluampumisia on ollut vaihteleva määrä. Tämä johtuu siitä, että eri lähteet laskevat ampumiset eri tavalla. Osa laskee vain ne missä on ollut ulkopuolinen osallisena. Osa taas laskee mukaan jo pelkän uhan tai kouluampujan eliminoinnin jo ennen ensimmäistäkään ulkopuolista kuolonuhria.

 

Valitettavasti amerikkalainen koulujärjestelmä ei tue pahoinvoivan nuoren avun saantia. Kouluilla ei ole määrärahoja, jotta kuraattoreita olisi tarpeeksi. Toiseksi jos nuoren kotioloissa on puutetta eikä esimerkiksi vanhemmilla ole terveysvakuutuksia rahan puutteen tai työsuhteen takia, niin apua ole edes saatavilla. Moni nuori osaa myös peittää mielenterveysongelmansa. Koulujen massiivinen koko - useita tuhansia oppilaita, ei myöskään edesauta ”kaveria ei jätetä”-ajatusmallia. Eihän kukaan voi tuntea edes omaa ikäluokkaansa koulussa jos siellä on useampi sata oppilasta per vuosiluokka.

 

Yhdysvaltojen ala- ja keskikoulu ovat kooltaan huomattavasti pienempiä kuin nämä massiiviset lukio-kampukset. Olisikohan tässäkin kehittämisen paikka ja tehdä lukioista pienempiä yksiköitä kuten alemmilla kouluasteilla jo pelkästään oppilaiden ja opettajien turvallisuutta ajatellen? Toki suurin kampuksen hyöty on siinä, että valinnaisten oppiaineiden määrä on lähes rajaton aina arkkitehtuurikursseista ja kova tasoisiin urheilujoukkueisiin.

 

Mielenterveysongelmien lisäksi syynä on Yhdysvalloissa tietysti aseiden saannin helppous. Lähes kaikki kouluampujat ovat ottaneet aseensa vanhempiensa asekaapista. Aseet ovat olleet laillisia. Pitää vain ihmetellä miten vastuuttomia vanhemmat ovat ja sinisilmäisiä kun jättävät aseensa lapsiensa saataville? Aseet pitäisi pitää lukkojen takana jo siitäkin syystä, ettei kukaan ulkopuolinen pääse käsiksi aseeseen. Aseet ovat Jenkeissä numeroitu ja viranomaisilla on lista aseiden omistajista. Poliisi pystyy siis selvittämään kenelle ase kuuluu. Pahimmassa tapauksessa väärä henkilö voi joutua vastuuseen jonkun toisen tekemästä rikoksesta.

 

Monet amerikkalaiset, etenkin liberaalit, ovat saaneet tarpeekseen löyhästä aselaista ja jatkuvista ampumavälikohtauksista eikä pelkästään kouluissa. Asialle ei kuitenkaan tehdä mitään. Presidentti Trump ja muut poliitikot ovat tuominneet teot julkisesti, mutta mitään konkreettista näiden ehkäisemiseksi ei ole tehty. Kouluissa on toki pelastussuunnitelmat ja osa kouluista on suorittanut pelastusharjoituksia. Lähes kaikissa tapauksissa ampuja on itse saman koulun oppilas ja käynyt itse myös lävitse nämä pelastusharjoitukset. Kouluampuja siis itse tietää koulun jokaisen piilopaikan, miten tilanteessa on ohjeistettu toimimaan sekä myös ne koulun sisällä olevat lukittavat ovet millä yritetään ehkäistä ampujan liikkumista koulun sisällä. Moni vanhempi nyt tosissaan pohtii mihin kouluun lapsensa laittaa. Mielenterveysongelmat eivät kuitenkaan välttämättä katso vanhempien sosioekonomista taustaa, vaikkakin valtaosa kouluampumisista on tapahtunut julkisissa kouluissa.

 

Jenkkien aselakiin tullaan tuskin koskemaan ainakaan Presidentti Trumpin valta-aikana. Toivoa on, että yksittäiset osavaltiot ja koulupiirit puuttuvat asiaan tiukemmin. Itseasiassa muutama osavaltioita on jo näin tehnyt esimerkiksi Florida. Jokatapauksessa tilanteen muuttamiseen tarvitaan tahtoa, joukkovoimaa, kansalaisjärjestöjä, yhteistyötä, määrärahoja ja lopulta sitä aserformia.

 

Listoja Yhdysvaltojen kouluampumisista:

CNN: List of School Shootings in 2018

Wikipedia: List of School shootings in the United States 

ABC15: School shootings in US when where each shooting has occurred in 2018

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Jenkkien aselakiin tullaan tuskin koskemaan ainakaan Presidentti Trumpin valta-aikana."

Ei se tainnut muuttua Obamankaan aikana.

Käyttäjän tuijakalpala kuva
Tuija Kalpala

Ei muuttunut eikä tule varmaan muuttamaankaan ainakaan lähitulevaisuudessa. Jos tähän halutaan muutos niin se tulee tapahtumaan osavaltiotasolla, ei federaali. Nyt jo osavaltioiden välillä on suuria eroja aselaeissa. Itsiasiassa keinoja näiden ehkäisemiseksi on aika paljon, mutta kyse on pikemminkin tahdosta ja rahasta. Yksittäiset koulut voivat aina tehdä varainhankintaa esim. metallinpaljastimia varten, mitkä yksittäiset kansalaiset voivat sitten vähentää omista veroissaan.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kyseessä on erään kulttuurin loppu. Kouluissa toivottomuus kohdataan nuoruudelle kuuluvalla energisellä ja luovalla tavalla. Siinä missä vanhemmat yksinkertaisesti syrjäytyvät ja tekevät pikkutappoja, nuoremmat kokevat maailmantuskaa ja pistävät ranttaliksi. Varmaan on kyseessä pieni kilpailukin: "kuka lähtee isoimmin!"

Jos aseita rajoitettaisiin, varmaan luova tuhovoima löytäisi jonkin muun ilmaisuväylän?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Siinä missä vanhemmat yksinkertaisesti syrjäytyvät ja tekevät pikkutappoja, nuoremmat kokevat maailmantuskaa ja pistävät ranttaliksi."

Pahimmista ampumisista ovat vastanneet varttuneemmat tyypit. Stephen Paddock oli 64-vuotias.

"Jos aseita rajoitettaisiin, varmaan luova tuhovoima löytäisi jonkin muun ilmaisuväylän?"

Mielestäsi siis ei kannata rajoittaa mitään tehokkaita tappovälineitä, koska on muitakin tehokkaita tappovälineita?

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Käsiaseet nyt vaan kuuluvat jenkkikulttuuriin, eikä niitä saa helposti kielloilla kitkettyä pois. Kouluampumisista taas on jotenkin kieroutuneesti tullut osa kulttuuriin mukaista käyttäytymistapaa, jossa pahanolon purkamiseen kuuluu mennä kostamaan se yhteisölle.

Jotenkin tulee mieleen ongelmat islamin kanssa.

Käyttäjän tuijakalpala kuva
Tuija Kalpala

Niinpä, valitettavasti kuuluvat kulttuuriin. Sitä on tässä vaiheessa aika vaikea muuttaa. Kun naapurilla on ase, niin itselläkin pitää olla. Täällä Texasissa missä itse asun, on lähes jokaisessa autossa hansikaslokerossa ase (itselläni tosin ei). Kun muillakin on, itselläkin pitää olla. Ainoa positiivinen asia mitä arjessa täällä huomaa on se, että esim liikenteessä ei kukaan näytä keskisormea tai muuten vaan käyttäydy agressiivisesti. En myöskään koskaan ole nähnyt tappelua esim nakkikioskilla kuten Suomessa. Tietoisuus toisen mahdollisesta aseesta, pistää ihmiset kunnioittamaan toisiaan ihan eri tavalla. Toki tässä mennään äärimmäisyyteen enkä toki aseita kannata, mutta arjessa näkyy niiden positiivinen vaikutus. Tämä on yksi syy miksi niitä niin moni kannattaa..

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «yhden nettisivun mukaan niitä olisi ollut jo yli 40 tänä vuonna - siis yksistään Yhdysvalloissa! Tämä tarkoittaa yli yhtä kouluampumista viikossa. Miten tämä on mahdollista? Miksi emme ole kuulleet näistä aikaisemmin? Miksi vain murto-osa on päätynyt kansallisiin uutisiin?»

Kannattaisi katsoa sitä CNN:n listaa tarkemmin. Noissa suurimmassa osassa oli ammuskeltu ja joku oli ehkä loukkaantunut, mutta kukaan ei ollut kuollut. Ehkäpä maassa, jossa ammutaan 10 000 ihmistä vuodessa, ei vaivauduta uutisoimaan jokaista uhritonta välikohtausta.

Listaan oli otettu mukaan myös vahinkolaukaukset, kuten opettajan laukaus turvallisuusharjoituksen aikana.

Sitten oli kaikenlaisia "tavanomaisia" aseella tehtyjä ammuskeluja, joissa tapahtumapaikka nyt vain sattui olemaan opiskelutiloissa, kuten oppilaan surma yliopiston asuntolassa. Ei sellaisista voi puhua "kouluampumisia".

Mukana listassa oli yksi ammuskelu ilmakiväärilläkin. Jos nyt ilma-aseetkin lasketaan niin olihan Suomessakin juuri edellisviikolla "kouluammuskelu", jossa ammuttiin päiväkodin lapsia!

USA on tietenkin myös iso maa. Kun aletaan laskea joukkoammuskelujen kuolonuhreja väkilukuun suhteutettuna, Suomikin menee USA:n ohi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomi menee ohi kymmenen vuoden takaisten kouluammuskelujen vuoksi. Frekvenssi väkilukuunkin suhteutettuna ei kuitenkaan yllä USA:n tasolle. Kerran viikossa USA:ssa on väkilukuun suhteutettuna kerran vuodessa Suomessa. Se ei tosin enää yhtä hirmuiselta kuulosta.

Johannes Hissa

Tuo 10 000 vuodessa heittää pahasti, sillä eiliseen mennessä oli tänä vuonna eli 152 päivän aikana Yhdysvalloissa ammuttu Gun Violence Archive (GVA) mukaan hengiltä 5 941 ihmistä, loukkaantuneita oli 11 008 ja massa-ampumisia oli 107 eli niissä on haavoittunut tai kuollut vähintään neljä ihmistä. Nyt on 22 viikko, joten massa-ampumisia on ollut keskimäärin 5 viikossa. Viime vuonna 2017 hengiltä ammuttiin Yhdysvalloissa 15 619 ihmistä, loukkaantui 31 235 ja massa-ampumisia oli 346, joten tästä vuodesta näyttää sentään tulevan hieman rauhallisempi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"USA on tietenkin myös iso maa. Kun aletaan laskea joukkoammuskelujen kuolonuhreja väkilukuun suhteutettuna, Suomikin menee USA:n ohi."

#7 tarkistapa numerosi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo tieto tuli sen linkin takaa. Siinä mainittiin, että Norjan kuolonuhrit olivat maailman suurimmat väkilukuun suhteuttaen ja Suomikin oli USA:n edellä.

Jokelan ja Kauhajoen ammuskeluissa kuoli yhteensä 20 koululaista. USA:n väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaisi 1200 koululaista. En ole varma etteikö kymmenen vuoden saldo tuossa vertailussa voisi olla Suomen "hyväksi". Mutta Suomessa kyse oli kuitenkin siis vain kahdesta yksittäistapauksesta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «#7 tarkistapa numerosi.»

Viittasin edellä artikkeliin, jonka päälähde oli: Comparing Death Rates from Mass Public Shootings and Mass Public Violence in the US and Europe.

Norja on aika tapissa tuossa tilastossa, koska on pieni maa, jossa Breivik tappoi yhdessä iskussa varsin paljon. Muutenkin pienet maat ovat tilastossa ehkä yliedustettuina, kun yksittäiset iskut nostavat sijoitusta paljon. Toisaalta tuolta löytyy myös USA jaettuna osavaltioihin, jolloin vertailu EU:n valtioihin on tasaväkisempi. Löytyy myös luku koko EU:lle, joka on isompi kuin Yhdysvalloilla.

En toki tiedä mitä heikkouksia tuossa tilastossa on.

Johannes Hissa Vastaus kommenttiin #39

Tuo tilasto on hieman vanhentunut sillä se kattaa vain vuodet 2009-2015 eli Suomesta siinä on mukana käytännössä vain Sellon joukkoampuminen 2009 eli siinä kuoli 5, joten siitä saadaan suhdeluku 0,132. Yhdysvaltojen luvusta siis puuttuvat viime vuosien pahimmat eli 2016 Floridan Orlandon 49 kuolonuhria, 2017 Las Vegasin 58 kuolonuhria ja 2017 Texasin Sutherland Springsin 27 kuolonuhria. Viime vuonna 2017 Yhdysvalloissa oli yhteensä 346 joukkoampumista ja se oli myös historian verisin, sillä kaikkiaan Yhdysvalloissa ammuttiin hengiltä 15 620 ihmistä, joista 437 kuoli joukkoampumisissa, jonka lisäksi itsemurhan teki ampumalla noin 23 000 ihmistä.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Aseisiin kuolee 33000 vuodessa ja opiaatteihin 60000. Luku on yhteensä kaksinkertainen Vietnamissa 1962-1975 taistelussa kaatuneisiin: 48500. Korostan ; vuodessa. Älä Grönroos saivartele tilastojen yms kanssa. Tämä on todellinen ja järkyttävä tilanne. Tulin tovi sitten Atlantasta jossa kuula lentää jopa Midtownin juppialueella kun huumejengit ottaa mittaa.
Usa on iso maa ja murhat kasaantuvat alueille, joissa muutenkin menee huonosti esim opiaatit ja hiv. Surkein mesta on D.C.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Älä Grönroos saivartele tilastojen yms kanssa. Tämä on todellinen ja järkyttävä tilanne.»

Jos tilanne on todellinen ja järkyttävä, kuten sanot, varmasti voimme osoittaa sen jotenkin? Onhan osoittaminen parempi kuin väitteiden perustaminen mutuun.

Ainakaan tuosta löytämästäni tilastosta ei kuitenkaan löytynyt selvää tukea väitteille Yhdysvaltojen järkyttävästä tilanteesta verrattuna Eurooppaan, koskien joukkosurmia. Muut surmat ovat sitten eri asia - niissä Yhdysvaltojen lukemat ovat selvästi länsimaiden korkeimmat, Euroopasta vain Liettuassa on enemmän surmia väkilukua kohden.

Mistä luku 33 000 oli?

Juha Hämäläinen

USAn villin lännen kulttuuriin kuuluu aggressiivisuus ja väkivalta erottamattomana osana ihmisten elämää. Aseet ovat kaikkien käsissä. USA sotii vuosikymmenestä toiseen globaalisti.

Kouluampumiset ovat luonnollinen seuraus tästä kaikesta. Ei kannata vaivata suomalaisen päätään tällä asialla yhtään. Antaa jenkkien korjata satoa, jota kylväneet vuodesta 1776. Tuosta hetkestä tähän päivään on USA ollut rauhan tilassa alle 20 vuotta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Höpö höpö. Se että jenkeissä on piirteitä jotka ovat meille etäisiä ei tarkoita ettemmekö voisi pohtia eri ilmiöitä jotka heijastuvat myös tänne. Ja siellä on paljon hyvää. Ja ollut hyviäkin presidenttejä jne.

Juha Hämäläinen

#10. Voit pohtia. Minä mainitsin, ettei USAssa tehtyjä tekoja ole tarve ihmetellä ja kerroin syyt.

USAn presidentit ovat olleet hyviä pankkiireille ja suuryrityksille ja erityisesti aseteollisuudelle. Kansa on saanut pärjätä aina omillaan.

Vain pari tekoa voidaan nostaa presidenttien kunniaksi esiin;

- Rooseveltin New Deal
- Edellisen päätös lähettää jenkkijoukot poistamaan natsit Euroopasta ja japsit Aasiasta sekä aloittaa Marshall-apu
- Kennedyn sopimus Venäjän kanssa Kuuban kriisin hoitamiseksi ilman ydinsotaa

Siihen nuo pitkälti jäävät USAn presidenttien uroteot.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #15

"Antaa jenkkien korjata satoa, jota kylväneet..."

Suomessa aika yleisesti iloitaan aina kun ulkomaalaisia kuolee. Hämäläinen erityisesti amerikkalaisten kuolemista.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #15

Juha, lue historiankirjasi uudestaan. Sieltä löytyy monta todellista valtiomiestä.

Esim Abrahan Lincoln ei kostanut Etelävaltioille sisällissodan aloittamisesta. Aseet kerättiin pois ja kapinalliset lähetettiin koteihinsa.

George Washington, Woodrow Wilson, Ronald Reagan (hajoitti Nl ampumatta laukastakaan). jne....

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen Vastaus kommenttiin #15

No kerroppa joku oivallinen johtaja maailmasta. Älä vaan sano UKK jota ilman NL tukea ja painostusta ei ikinä olisi pressaksi valittu.

Hyvinpä toi USA on noin huonolla johdolla pärjännyt. Ylivoimainen tieteessä, tekniikassa, urheilussa, viihteessä , bisneksessä. Taiteessa nyt on muillakin jotain jalansijaa.

Mutta kouluampumisesta oli kyse. Japanissa ei saa siviili asetta millään. Murhaindeksi on huikean matala. Shanghaissa hotellin turvapäällikkö kysyi onko suomalsisilla aseita. Vastasin että on todella paljon. Kiinassa ei ole ja jos löytyy on joko 30 v suolakaivosta tai 8. Reikä päähän. Niin sanoi.

Käyttäjän tuijakalpala kuva
Tuija Kalpala

Samaa mieltä Sinin kanssa. Ongelmat ovat globaaleja jamyös heijastuvat Suomeen. Etenkin kouluampumisissa nuoret seuraavat ja ottavat mallia toisiltaan. Monet ampujathan ovat pitäneet toisiaan idoleinaan. Jenkeissä on ehkä helpompi päästä kiinni aseisiin, mutta kyllä niitä löytyy myös Suomesta.

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Vuodesta 1776 lähtien Euroopassa ollut kaksi Napoleonin sotaa,Turkin sota ,kaksi maailmansotaa ,kylmä sota Neukkulaa vastaan vv1947-1991 ,Balkanin sota ja meneillään oleva Itä-Ukrainan sota.U.S.A ssa vain yksi heidän sisällis,-eli vallanperimyssotansa.Eurooppalaisen ei ole syytä aukoa päätään sotaisuudesta Lännelle ,kun itse sotakansojen jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa..Jenkit sotilaallisen ylivertaisuudensa takia joutuneet pitämään jonkinlaista järjestystä myös eurooppalaisten takapihoilla ja Aasian suurella mantereella .Ennen Suomipojan lausunnot samansuuntaisia kuin Svea-mamman pojilla,kun kaikkien sotien syyllisiä olivat amerikan imperialistit.Noh ajat ovat muuttuneet ja muuttuvat yhä , joten lämmintä ja rauhallista kesää.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Kannatan oppivelvollisuuden poistamista tai sen toteuttamista niin, että lasten ja nuorten ei tarvitsisi mennä sellaisiin kouluihin, joihin eivät ole tervetulleita.

Käyttäjän tuijakalpala kuva
Tuija Kalpala

#14 Kiitos Aaro, tässä oli tärkeä pointti. Oppivelvollisuutta ei tietenkään tämän takia kannata lähteä poistamaan vaan ongelma pitäisi poistaa. Ajatuksesi siitä, että koulua pitäisi voida vaihtaa helpommin on hyvä ajatus. Näin sen pitäisi olla ja jossain tapauksissa kyllä onnistuu jo nyt. Etenkin Suomessa tämän pitäisi olla todellinen vaihtoehto. Mahdollisuus vaihtaa esim lukiota, mutta käytännössä taitaa olla aika vaikeaa koska lukioihin pääsee arvosanojen perusteella. Pienemmillä paikkakunnilla ei välttämättä ole toista koulua mihin vaihtaa.

Yhdysvalloissa on vaihtoehtoja jos vanhemmilla on ylimääräistä tai arpaonni suosii. On myös mahdollissa valita, että lapsi jää "kotikouluun". Siinä tapauksessa vanhempien on hoidettava opetus kotona, mikä on muuten aika yleistä täällä Yhdysvalloissa ja varmaan lisääntyy samassa suhteessa kun kouluampumisia tehdään. Julkisen koulun rinnalla täällä on nk. Charter-kouluja, mitkä ovat yksityisiä, mutta julkisin varoin rahoitettuja. Näihin pääsee sisälle vain arvonnalla.

Mutta siis koulun vaihtaminen pitäisi tehdä mahdolliseksi jos tarve vaatii. Ei ketään saisi pakottaa olemaan koulussa, missä tulee kiusatuksi ja syrjätyksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Väkivaltaan ja agressioihin vaikuttaa vain yhteiskunnan demokratisoituminen joka olisi USA:ssa ainakin satavuotinen projekti. Euroopan kannalta ongelmallista on että olemme lähentymässä USA:ta mitä demokratiavajeeseen tulee ja väkivalta lisääntyy. Aivan selkeästi joillakin tahoilla on päämääränä hajoittaa perhekeskeinen stabiili yhteiskunta ja luoda vastakkainasetteluja hävittämällä yhteiskunnan turvaverkot.

Käyttäjän tuijakalpala kuva
Tuija Kalpala

En ole samaa mieltä demokratiavajeesta ainakaan mikä tulee EU:hun tai Yhdysvaltoihin. Molemissa on demokratia. Siitä olen samaa mieltä, että nimenomaan turvaverkkojen puute Yhdysvalloissa on iso ongelma. Jos ei ole terveysvakuutusta, ei saa myöskään apua. Työttömyysturvakin on täysin olematon. Eikä täällä ole myöskään irtisanomissuojaa. Täällä ainoa turvaverkko on perhe ja kirkko, jos sellaiset sattuu henkilöllä olemaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"En ole samaa mieltä demokratiavajeesta ainakaan mikä tulee EU:hun tai Yhdysvaltoihin. Molemissa on demokratia."

Miten se demokratia näyttäytyi Italiassa Irlannissa ja Kreikassa kun kansa äänesti väärin? EU:n komissio vain kieltäytyi hyväksymästä demokraattista päätöstä. Olet vähän naiivi kuten moni femiini ja monet vähemmän sivistyneet miehet.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

USA:ssa juna meni jo, eikä käytännön tasolla ole juuri mitään tehtävissä.
Siviiliväestöllä on noin sata laillista asetta per sata asukasta, ja laittomat aseet päälle.
Aseiden takavarikot ovat vapauksien maassa täysi mahdottomuus ja aselakien tiukennukset ovat jo hyödyttömiä.
Rauhanajan USA:ssa on tapettu tuliasein enemmän siviilejä, kuin sen sotilaita kaatui toisessa maailmansodassa, ja tappotahti tulee jatkumaan.

Lisäksi suunnilleen ihmisiässä USA:n väestö on tuplaantunut, mutta ei suinkaan luonnollisen väestönlisäyksen kautta.
Alun alkaen laittomia maahantulijoita katsottiin läpi sormien, sillä pelloille ja tehtaisiin haluttiinkin nöyrää, ahkeraa ja pienipalkkaista työvoimaa.
Sekin tilanne karkasi käsistä, ja maassa asuu montakymmentä miljoonaa laittomia maahanmuuttajia.

Kaikki maailmanhistorian imperiumit ja suurvallat ovat aina rappioituneet, ja tämä prosessi on käynnissä USA:ssakin.

Antiikin Roomassa kitattiin viiniä ja elosteltiin kaikkialla ennen romahdusta, ja USA:ssa vedetään huumeita kaikkialla ja elostellaan.

Käyttäjän tuijakalpala kuva
Tuija Kalpala

Valitettavasti aseiden osalta ei paljoa ole enää tehtävissä juuri mainitsemistasi syistä johtuen. Koulujen turvallisuuden osalta on vielä tehtävissä. On monia keinoja millä saadaan riskejä eliminoitua tai ainakin pienennettyä. Nyt vain pitäisi toimia.

Laittomia maahanmuuttajia kävelee lähes 500 joka päivä Mexicosta Yhdysvaltoihin (lukua on tosin vaikea vahvistaa). Luku on edelleen huikea vaikka rajavalvontaa on tehostettu. Etelävaltijoiden hyvinvointi ja talous on pitkälti riippuvainen näistä laittomista maahanmuuttajista. Perusamerikkalainen ei suostuisi näitä samoja töitä tekemään tai ainakaan samalla palkalla.. Se on vähän sama kuin jos Suomi karkottaisi virolaiset ja puolalaiset raksamiehet maasta pois.

Ville Antinmaa

En jaksa lukea kommentteja, koska niitä on tullut tähän niin paljon. Mua ärsyttää tämä Suomen valtamedian jatkuva, helmikuulta lähtien kestänyt vohkaus, että "Yhdysvalloissa tapahtuu kouluampuminen joka viikko", koska tämä "kouluampumisista" vohkaaminen luo asioista sellaisen kuvan, kuin jokainen näistä "kouluampumisista" olisi ollut nimenomaan koulussa tapahtunut joukkomurha.
Olen jutellut tästä aiheesta joidenkin ihmisten kanssa ja ihmisille on muodostunut Suomen median uutisoinnin pohjalta sellainen käsitys, että Yhdysvalloissa olisi joka viikko koulussa tapahtuva joukkomurha.
Tämähän ei siis pidä paikkaansa, että kyse olisi joukkomurhista. Todellisuudessa niitä koulussa tapahtuneita joukkomurhia on ollut ehkä se kolme kappaletta, mikä sekin on kyllä paljon. Ne muut jatkuvat ampumistapaukset liittyvät ihan muihin asioihin, kuin joukkomurhiin. Yksi ampumisten takana oleva tekijä liittyy siihen, että Yhdysvalloissa liikkuu kouluissa paljon huumeita ja huumekulttuuriin kuuluvilla on normaalisti aseet mukanaan kaiken aikaa.
Mielenterveyshoidon kautta ei todennäköisesti kyettäisi isointa osaa ampumisista ehkäisemään. Mielenterveyshoidon vaikutus ulottuu vain niihin, joilla on vakavia mielenterveysongelmia, kuten osaan näistä varsinaisista joukkomurhaajista.
Aselaeilla pystyttäisiin jossain määrin parantamaan tilannetta, mutta isoimmassa osassa näitä vähäisempiä kouluampumisia on käytössä laiton ase, jonka käyttöön ei lainsäädäntö vaikuta millään tavalla. Joukkomurhissa sen sijaan käytössä on ollut varmaan aina laillinen ase.
Näkisin, että asekulttuuri kokonaisuutena on isompi ongelma, kuin lainsäädäntö yksinään. Suomessa on paljon aseita, mutta niiden kanssa touhutaan fiksummin, eikä meillä ole Suomessa niin asepositiivista ja asekeskeistä kulttuuria, kuin jenkeissä.

Yksi asia, mikä Suomessa tuntuu kuitenkin jatkuvasti unohtuvan, on kopiomurhailmiön merkitys kouluampumisten taustalla.
Joitain vuosia sitten Yhdysvaltojen johtava oikeuspsykiatri ja yksi maailman johtavista asiantuntijoista sarjamurhaajien ja joukkomurhaajien suhteen, Park Dietz, esitti, että suurin joukkomurhia aiheuttava tekijä on median kautta aiheutuva kopiomurhailmiö.
Dietz otti esimerkkinä Chicagon Tylenolimurhina tunnetun vuoden 1982 rikostapauksen, jossa apteekeissa myytäviin parasetamolikapseleihin oli laitettu syanidia sillä seurauksella, että seitsemän ihmistä kuoli. Tapauksesta tuli Yhdysvaltojen historian uutisoiduin tapahtuma John F. Kennedyn salamurhan jälkeen. Uutisointi aiheutti valtavan kopiomurhailmiön ja vuonna 1985 Yhdysvalloissa tapahtui peräti 2500 vastaavanlaista tuotteidenpeukalointirikosta.
Dietzin mukaan samalla tavalla ampuma-aseilla tehtävien joukkomurhien lisääntymiseen on vaikuttanut se, miten tapauksista on uutisoitu ja, kuinka paljon tapauksille on annettu uutisarvoa.
Esimerkiksi tällainen, että media pommittaa jatkuvasti vääristelevästi, että "Yhdysvalloissa tapahtuu joka viikko kouluampuminen", antaen kuvaa, että Yhdysvalloissa tapahtuisi joka viikko kouluihin suunnattu joukkomurha, alentaa kynnystä joukkomurhiin taipuvaisille tehdä tällainen isku ja jopa villitsee näitä tekoihin. Näin syntyy lumipalloefekti, jossa media ja joukkomurhaajat ruokkivat toinen toisiaan.
Valitettavasti Yhdysvalloista, jossa on 300 miljoonaa asukasta, kyllä löytyy lähes ehtymätön määrä joukkomurhiin kykeneväisiä henkilöitä.

Myös internetillä on ollut oma vaikutuksensa kopiomurhailmiön suhteen. Suomalainen koulujoukkomurhaaja Pekka-Eric Auvinen sai idean teosta eksyttyään amerikkalaisia Columbine high schoolin joukkomurhan tekijöitä ihaileville internetsivustoille. Auvinen pyrki myös tietoisesti luomaan internetin avulla itselleen samantapaista seuraajakulttia, joka näillä amerikkalaisilla ampujilla oli ollut.

Kopiomurhasysteemiä on ollut nähtävissä myös ISIS:n tekemissä terrori-iskuissa, joissa tekijät toimivat joukkomurhaajan tavoin. Näissä iskujen tekijät saavat yllykkeen teoilleen toisilta iskujen tekijöiltä ja ISIS:n propagandasta.
ISIS:n propaganda toimii paljolti samalla tavalla, kuin länsimaiden valtamedian harjoittama "jatkuvien joukkomurhien hehkuttaminen" ja joukkomurhaajia fanittavat internetsivustot.

Joissain piireissä onkin alettu miettimään, että onko kopiomurhailmiö ehkä johdettu toimintatapa siten, että jokin taho pyrkii tietoisesti aiheuttamaan ilmiötä median avulla. ISIS:n kohdallahan on paljon puhuttu siitä, että sen perustamisen taustalla olisi ollut vaikuttamassa amerikkalaiset tahot.

Toimituksen poiminnat